Godt sat, Ann!

Kort guide til Oscar 2017

Oscar

Så er det Oscar tid. I nat går det løs. På TV2 guider Michelle, Ann, Søren og Ellen os sikkert igennem. Samtidig kan man følge de fantastiske filmfanatikere på podcasten Filmnørdens Hjørne (findes på iTunes mm.), der live streamer natten igennem. Endelig er der også alle arrangementerne rundt omkring i biograferne (hvor jeg i hvert fald kan anbefale et smut i Valby Kino, hvor filmelsker #1, Kristian Enevoldsen, er med til at hygge om entusiaster og natteravne til den lyse morgen).

Der er især to overskrifter, der presser sig på for et dansk publikum i forbindelse med dette års uddeling. Der er den politiske vinkel og den danske vinkel.

Lad os tage den danske først. For vi er stærkt repræsenteret i år. Under Sandet er nomineret i kategorien “bedste udenlandske spillefilm”, en kategori, hvor Danmark historisk har gjort det aldeles fremragende. Statistisk set er det kun Frankrig, Japan, Spanien og Italien, der er foran os. Det er helt vildt. Chancerne for en sejr i år er ikke de største. Den tyske “Toni Erdmann” og den iranske “The Salesman” virker til at være de to, der duellerer om guldet. Men man skal aldrig afskrive overraskelser i denne kategori. Uanset hvad der sker er nomineringen flot.

På papiret har Danmark større sejrs chancer i “Bedste kortfilm”, hvor instruktør Aske Bang og producer Kim Magnusson er nominerede med filmen “Silent Nights”. Der er fem gode film og lad os bare sige, at chancerne er rimeligt lige imellem dem. Hos nogle bookmakere fører den danske film faktisk. Lad os krydse fingre for at kun 28-årige Bang kommer endnu mere flyvende fra start i en lovende karriere. Her er det virkelig værd at dvæle et øjeblik ved Kim Magnusson, som altså er nomineret for sjette gang i kategorien. Han har nu en Oscar nominering mere end legender som Alfred Hitchcock og Tom Hanks. Uanset hvordan man vender og drejer den information, så er det helt vildt imponerende.

Derudover tager vi jo gerne en del af æren for halvt-danske Viggo Mortensen (der i de seneste interviews har vist, at hans dansk faktisk er blevet bedre over de seneste år. Tak for det, Viggo!). Han er nomineret for sin stærke præstation i filmen “Captain Fantastic”. Storfavoritterne her er Casey Affleck (“Manchester By the Sea”) og Denzel Washington (“Fences”), så det vil være noget af en sensation, hvis Viggo skulle gå hen og vinde. Ikke ufortjent, bare meget overraskende.

Det er også lige værd at nævne, at filmen “Fences” (der er nomineret til “Bedste film”) er fotograferet af den vanvittigt sympatiske og dygtige Charlotte Bruus Christensen, som blandt meget andet har fotograferet “Jagten” og sidste års “Kvinden i Toget”. Charlotte er en, som vi skal holde meget øje med i fremtiden, for hende kommer vi til at se meget mere fra. Jeg vil godt komme med forudsigelsen, at hun selv kommer til at modtage en guldstatuette fra det amerikanske filmakademi en dag. Talentet, professionalismen og arbejdsiveren er der i hvert fald til det.

Den anden markante vinkel i år er den politiske. Sidste års Oscar uddeling huskes primært for # OscarsSoWhite, da der for andet år i træk ikke var nogle farvede skuespillere blandt de nominerede. Det er der så rigeligt kompenseret for i år med et rekordantal. Personligt føler jeg ikke, at pendulet er svunget for meget den modsatte vej, da der er tale om virkeligt stærke præstationer. Men nogle vil mene, at der er tale om en overkompensering. Derfor er det modsatte # OscarsSoBlack allerede blevet brugt flittigt.

Alligevel er der stor chance for, at det ikke bliver den debat, der bliver det varige levn. For Donald Trump er blevet amerikansk præsident (spoiler alert, hvis der er nogen, der har optaget valget fra november og glæder sig til at se det med en spand popcorn senere). Der har altid været politiske taler til Oscar showet. Vanessa Redgrave, Marlon Brando, Michael Moore, Patricia Arquette og mange andre har leveret kontroversielle og mindeværdige øjeblikke. Men normalt har man kunnet forudsige hvilken person, der ville komme til at stå for aftenens politiske bredside. I år kan der komme spydige kommentarer i hver eneste takketale, præsentation og selvfølgelig også fra værten, Jimmy Kimmel. Meryl Streep har flere gange taget bladet fra munden til prisuddelinger i år, og hun har sin obligatoriske nominering, så der kan selvfølgelig ske noget der. Hun spås ikke de store vinderchancer, men da hun skal på scenen for at præsenterer en af kategorierne, så kan det ikke udelukkes, at hun igen er leveringsdygtig. Vi kan til gengæld godt forvente fyrværkeri i kategorien “Bedste udenlandske film”, uanset hvem der vinder. For den iranske instruktør har været ramt af indrejseforbuddet i USA og har siden valgt at boykotte uddelingen (eller rettere det han kalder “Trumps USA”). Derfor har de nominerede instruktører i kategorien sammen udsendt en pressemeddelelse, der tager afstand fra den nye politiske linje. Man må forvente, at den kommende vinder adresserer dette. Så er det selvfølgelig spændende at se, hvem der går på scenen (og hvad der bliver sagt), hvis det bliver “The Salesman”, der vinder…

Der er masser af potentielt sprængfarligt stof i nat. Hvor meget giver de den gas med politiske taler og kommentarer? Fordeler priserne sig til #OscarsSoWhite eller #OscarsSoBlack siden? Tør de gå med en film, med et politisk tema i hovedkategorien “Bedste film” (der er både “Moonlight” om en sort, homoseksuel mand og “Hidden Figures”, der er båret af tre stærke, farvede kvinder) eller vinder behovet for tryghed og branchens kærlighed til film, der handler om film i form af musicalen “La La Land”?

Måske ender det som ofte før ret så forudsigeligt. Men der er i hvert fald spænding til det sidste i år.

Senere kommer Vicki og jeg med vores bud på vindere i samtlige kategorier (og vores egne favoritter).

God fornøjelse til jer, der holder jer vågne hele natten.

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Godt sat, Ann!