At give eller ikke at give

Så ryd dog op for fa….!!!

2710696130_2e4f8fa038

Der er opstået en vis forvirring blandt mange, mange unge desværre, og her vil jeg gerne give en hestesko og hjælpe misforståelsen lidt ud af verden. Når en kurv har to hjul, et styr og pedaler bag sig, så er det ikke en skraldespand. Det er det man kalder en cykelkurv og den tilhører faktisk et andet menneske, som ikke sætter pris på dit brugte burgerpapir, gamle brochurer eller tomme flasker.

Hver gang jeg har haft min cykel stående i indre København, er der et eller andet båthorn, der har synes det var brandsmart at bruge min cykelkurv som skraldespand, i stedet for at bruge de store fancy runde beholdere, der faktisk står der for det samme. Men de forvirrer vist også mange danskere og her vil jeg da gerne agerer OBS og smide et par hjælpende ord afsted. For man ser jævnligt folk der smider affald på gaden, på trods af, at byen vrimler med disse runde beholdere. Jeg har sågar set en smide sit brugte papir på jorden blot en meter fra sådan en tingest. Og først tager man sig selv i at tænke: ”For Sulan, sådan et miljøsvin” men så slog tanken mig – måske ved de ikke, at det er deri affaldet hører hjemme. Måske de tror at disse sære skulpturer er en død og efterladt R2D2 eller den ærgerlige bagdør til Narnia. Så her vil jeg da gerne lige lege orakel og oplyse, at det er det man kalder en skraldespand og her bor affaldet. I den kan man trygt smide sit skrald, i stedet for at benytte fortovet eller min cykelkurv. For man bliver ikke mere rå af, at svine vores by til. Og undskyldningen: ”Der var ikke nogen skraldespand i nærheden” giver dig ikke ret til at bruge min kurv. Jeg sætter mig heller ikke og skider i din sko, fordi jeg ikke lige kan finde et toilet.

Da jeg var barn lærte jeg at tage min tallerken ud efter mig og ikke smider skrald fra sig. Det siger jeg ikke for at forherlige mig selv, men fordi jeg har haft nogle super forældre der har givet mig noget som er en mangelvare i dag – en opdragelse. Vi har alle sammen det ansvar, at holde det fælles rum rent. Og for at bruge et udtryk de fleste unge forstår fra skolegården – har du rørt den sidst, så er det dig der har den. Det er dit ansvar. I Japan har de rengøring på skoleskemaet 2 gange om dagen. Når man møder ind om morgenen og inden de går hjem. Derfor er der total rent i Japan. De har respekt for hinanden og det fælles rum, og er blevet skolet i det. Det kunne vi virkelig godt bruge herhjemme.

Og fordi man er sur ryger, der er blevet forvist til fortovet foran restauranten eller baren, så er det ikke ensbetydende med, at det er okay at smide sit skod på gaden. Fordi man siger ja tak ved at tage en flyer, der bliver delt ud, og det går op for en, at man ikke vil ha den, så har man stadig et ansvar for, at den bliver arkiveret rigtigt – i en skraldespand og ikke på gaden og slet ikke i min cykelkurv.

I går så jeg sågar en hundelort mindre end en meter fra skraldespanden. Det havde været så let, lige samle op og smide ud. Men den stakkels hundeejer havde nok glemt hundposer… glemt at købe hundeposer er nok tættere på sandheden.

Jeg er SÅ afsindig træt af det fralæggersamfund vi er ved at udvikle. Så lær nu jeres børn at rydde op efter sig selv.  Når det ind imellem bliver mig for meget og jeg siger noget til de unge mennesker, der sidder nede ved Rebæk sø hvor jeg bor, så skal jeg være beredt på et flabet svar tilbage. Da  jeg bad dem om at rydde deres grillbakker, flasker, pizzabakker, cigaretæsker o.lign op efter sig, efter de har siddet og hygget, så råbte en af dem til mig “Næh! Min mor og far betaler skat!”. Smukt… Blomsten af Danmarks bundfald.

Så jeg vil sige her, at hvis I aldrig har lært det før nu, så fortjener jeres forældre ikke det fars- og morsdagskort. Smid nu jeres affald i skraldespanden. Det kræver så lidt men fylder så meget hvis I ikke gør det. Nu har I fået det af vide, så nu er der ingen grund til at måbe bøvet og uvidende næste gang, der står et hidsigt lyshåret kvindemenneske med sin cykel og råber af dig. Så er det fordi du er taget på fersk gerning – med hånden i cykelkurven.

IMG_8657

Find lorten…

1 kommentar

  • Kristian Ø

    Jeg tror desværre det blevet en folkesygdom at man bare smider sit skrald hvor det lige er passende. I s-togene ser jeg tit skrald hobbe sig op ved sædderne og på gulvet fordi folk ikke magter at gå de få meter ud til skraldespanden ved døren, eller bare tager det med derud når de alligevel forlader toget den vej.
    Det er søgeligt at se at vores fællesopholdssteder, byen og vigtigst af alt naturen bare er blevet steder hvor man kan svine som man vil, for der kommer jo nok en anden og samler det op. Som du så fint skriver; “Min mor og far betaler skat!” og så har man jo lov til at gøre som man vil :-/
    Suk

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

At give eller ikke at give